Trobada Descobrir 2021

Així va ser la trobada Descobrir 2021.
Dos dies de reflexió per reinventar el turisme a Catalunya.

Dimecres 3 de novembre

Sessió inaugural: Marta Domènech

La directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Marta Domènech, parla del “compromís del Govern per al turisme sostenible” per “aconseguir millors territoris per viure per aconseguir millors destinacions per ser visitades.”

Sessió inaugural: Joan Solà

L’alcalde de Riner, Joan Solà, considera que s’ha de “lluitar perquè els micropobles guanyin habitants en lloc de perdre’n” i posa Riner i el Miracle com a exemple.

Sessió Inaugural. Manel Casanovas

El director de la Trobada Descobrir, Manel Casanovas, reclama que “cal una mirada transversal; global i local a la vegada. No es tracta només de ser sostenibles, sinó també regeneratius i de repensar el model que hem d’oferir.”

“Un turisme al servei de les persones”, amb Miquel Puig

El doctor en Ciències Econòmiques, Miquel Puig, creu que “les destinacions no es poden tematitzar. L’ important és pensar que el centre és l’habitant, no el visitant, perquè el turista vol viure experiències reals”.

Reptes de futur: “Serem el que mengem”, amb Toni Massanés

El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, creu que “hem passat del “som el que mengem” al “som el que pengem”. La deslocalització ens ha fet a tots iguals”.

Reptes de futur: "Mou-te per la natura”, amb Inma Juan

La responsable de l’Àrea d’Ús Públic i Educació Ambiental del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Inma Juan, considera que “hi ha el turista conscienciat amb la natura i el visitant que només veu la natura com l’escenari on fer coses”.

Reptes de futur: “Casa meva és casa teva”, amb Martí Sabrià

L’impulsor del Grup Costa Brava Centre i Petits Grans Hotels de Catalunya, Martí Sabrià, creu que “el futur del turisme és desestacionalitzar, desconcentrar la demanda, diversificar les propostes i fer créixer la despesa del turista”.

Reptes de futur: “Què faig amb el meu castell?”, amb Magí Seritjol

El director de festival Tarraco Viva, Magí Seritjol, creu que s’han de fer “propostes de patrimoni històric a mida del ciutadà i no a mida del turista.”

Dijous 4 de novembre

“El pla B del turisme”, amb José Antonio Donaire

El professor titular de Turisme de la Universitat de Girona, José Antonio Donaire, creu que “estem davant les portes d’una crisi turística. Necessitem transformar la mobilitat i la indústria i la cultura turístiques”.

“Digitalització”, amb Glòria Molins

L’emprenedora eTravel i fundadora de Trip4real, Glòria Molins diu: “Segueixo pensant que el món del turisme passa molt per les persones i en el que vas a fer en els llocs.”

“Agenda Rural de Catalunya”, amb Carme Ferrer

La vicepresidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Carme Ferrer explica: “Cal que el món urbà no se senti el pati del darrere i que el món urbà entengui que necessita el món rural per satisfer part de les seves necessitats.”

Projectes d'èxit: De Bosc, amb Anna Colomer

L’Anna Colomer, de De Bosc, explica el seu projecte d’hort que produeix per a restaurants d’alta gamma i fa productes, com torrons, gelats i fruita seca.

Projectes d'èxit: Arrels, amb Josep Sucarrats

El director del Mercat Arrels, Josep Sucarrats, parla del projecte que treballa “pel món que torna”, i que inclou una revista, continguts audiovisuals i un mercat que posa en contacte productors i consumidors.

Projectes d'èxit: Gratitud Pallars, amb Mireia Font

Mireia Font explica el projecte de Gratitud Pallars, que intenta retornar al territori tot allò que ens dona perquè sigui possible l’activitat turística.

Projectes d'èxit: Repoblem, amb Ton Lloret

Ton Lloret comparteix el projecte de Repoblem, una iniciativa que treballa contra l’abandonament del món rural.

Projectes d'èxit: Territori de Masies, amb Marina Vilaseca i Pilar Clotet

La cooperativa Territori Masies, en nom de la qual parlen Pilar Clotet i Marina Vilaseca, treballa per transformar el sector primari del Solsonès i atorgar valor al territori, també en el terreny de l’activitat turística.

Projectes d'èxit: Respira Montblanc, amb Joaquim Queralt

Joaquim Queralt, tècnic de Turisme a Montblanc, presenta projecte de Respira Montblanc, una iniciativa pública i privada que projecta i dinamitza els espais naturals de la capital de la Conca de Barberà.

Projectes d'èxit: Natura Local, amb Toribio Yun

Toribio Yun presenta la plataforma Natura Local, on trobem un munt de rutes pel país amb l’objectiu de promoure el patrimoni natural i cultural del territori.

Projectes d'èxit: L’ Olivera, amb Gerard Martí

En Gerard Martí, de la cooperativa d’integració social L’Olivera, explica l’origen del projecte, el vi i l’oli que produeixen i les activitats enoturístiques que desenvolupen a Vallbona de les Monges i Can Calopa (Barcelona).

Projectes d'èxit: Naturalwalks, amb Evarist March

Evarist March, de Naturalwalks, explica el seu projecte ecoturístic i l’interès de les experiències guiades de natura, fins i tot en entorns urbans.

Projectes d'èxit: Productes Sosa, amb Quico Sosa

Quico Sosa explica el seu projecte de venda i distribució de productes agroalimentaris ecològics del Moianès per a tots els públics.

Projectes d'èxit: Boumort Indòmit, amb Anna Sentinella

Anna Sentinella parla de Boumort Indòmit, un projecte que ofereix experiències ecoturístiques en aquest preciós massís prepirinenc.

Torn de preguntes als projectes d'èxit de la Trobada Descobrir

Els assistents a la Trobada Descobrir fan preguntes als responsables dels 10 projectes d’èxit que s’han presentat la tarda del 4 de novembre.

Cloenda. Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, adreça unes paraules als assistents de la Trobada Descobrir i aposta per un model de turisme més sostenible que és, a parer seu, el que s’ha debatut en aquesta trobada, amb aportacions molt necessàries.

ilustracio-santuari